MISSTAG SOM FÖRSTÖR KLÄDER

Ni kommer säkert säga att ifall ett plagg är dyrt och av bra kvalite så kommer det också hålla längre. Och på ett sätt har ni rätt. Men , till och med och man köper dyra kläder är man inte försäkrad från att den förstörs i tvätten. Och då åker man på pengar.

För att plaggen ska kunna användas en lång tid oavsett kvalitet ska vi berätta om några basic fel som folk kan göra under tvätten.

ANVÄND INTE SÅ MYCKET TVÄTTMEDEL

De flesta använder tvättmedel fel och häller i dubbelt så mycket som behövs. Tvättmedlet sköljs inte bort och blir kvar i sömmar och veck, plaggen bleknar och ser sämre ut. Inte nog med att kläderna inte blir renare så slösar man också onödigt mycket pengar på tvättmedel.

SORTERA INTE BARA EFTER FÄRG

Ja, såklart ska man skilja på mörkt och ljust från färgat. Men det är också bra att sortera efter tyg och material. Så kan ni rädda era t-shirtar och tröjor från knappar och dragkedjor på jeansen.

KÖP RÄTT KLÄDHÄNGARE

T ex finns det speciella hängare för kjolar och byxor som motarbetar veck. Det kan hjälpa att undvika för mycket strykning som också skadar kläderna. För tunna mjuka tröjor finns det också hängare med mjuk skumgummi som gör att det tunna ull tyget inte töjs ut.

ANVÄND HANDDUK

Om det är nödvändigt att vrida ut ett delikat plagg , som kräver handtvätt, vrid inte ut det, utan lägg det istället på en torr handduk och rulla in försiktigt och tryck på den. Handduken kommer att absorbera fukt, och plaggen kommer ha mindre veck. Dessutom kommer inte det känsliga plagget att tappa form. Såna plagg ska också torkas på en handduk som att armarna får en form.

TVÄTTA STRUMPOR OCH STRUMPBYXOR

Om man tvättar dem med andra kläder kommer man få ut en trasslad knut. Speciella nätpåsar räddar era strumpbyxor från hål, och er från att knuta upp trasslet.  Kom ihåg att BHåar och små barnstrumpor bör också tvättas i en separat påse.

Den främsta orsaken till tvätt maskiner går sönder är det fastnar bygel och små branstrumor i trumman.

GLÖM EJ ATT RENGÖRA TVÄTTMASKINEN

För att kläderna inte ska lukta mögel efter tvätten ska tvättmaskinen städas rätt så ofta.  Rengör tvättmedel och sköljmedel hållaren , tvätta trummplasten och en gång i 4 månader ska man tvätta utan någon tvätt i.