TRÄ ELLER PLAST? VILKEN SKÄRBRÄDA?

Om ni nån gång i ert liv har behövt välja en skärbräda har ni säkert hört olika åsikter om vilken som är mest bekväm, hygienisk eller säker. Så , vill ni veta vilken är bäst egentligen? Stöds av Flyttstädfabriken AB den bästa flyttstädning i Stockholm! Beställ online från deras webbplats.

PLAST

Fram till nyligen trodde man att plastbrädor är mest hygieniska och säkra att använda. Dessutom, till skillnad från trä och bambu, kan plast tvättas i diskmaskin. Det visade sig att detta inte är sant. Det utförde tester, varigenom det visade sig att många fler bakterier kvarstod på plastbrädor än på träbrädor.

Dessutom kan inte plastbräda, som har genom tiden fått skrapor och repor från knivar, desinficeras fullständigt med vanliga metoder.  En annan nackdel med plastbrädor är att de minsta plast partiklarna hamnar ändå i våran mat.  Inte den bästa egenskapen.

Bedömning: Bättre att ta bort skärbrädor i plast från köket.

BAMBU

De material väljs främst om man vill ha ekologiskt rena produkter. Bambu är ett eko material, den mest tåliga gräset som inte behöver något gödsel eller dåliga kemikalier.

Eftersom att bambu ytan är hårdare än träytan , absorberar en skärbräda i bambu mindre fukt och räknas som hygienisk. Som brädans nackdelar kan man räkna att den  är så hård. Ytan är upp till 20% hårdare än vanlig lönn , och gör att eggen slits väldigt snabbt.

Bedömning: Skärbrädor i bambu är ett bra val. Dess yta passar när man vill skära något snabbt och väldigt litet. Men glöm inte att knivarna kommer behöva slipas oftare och försök att köpa brädor med lim utan formaldehyd.

TRÄ

Skärbrädor i trä görs oftast av lönn eller bok. Dem är inte dyra och görs ofta av avfall, som blir kvar på sågverk. Trä har egenskapen att reparera sig själv, och det ganska mjuka materialet som brädorna är gjorda av sliter knivarna minst.

En bra träbräda lönn, bok eller björk är främst bra för att den kan reparera sig själv och kommer inte få skrapor lika lätt som till ex plast.

Bedömning: Skärbrädorna i trä bäst att ha i köket. För att skydda träytan kan man smörja den med rapsolja och snälla tvätta inte brädan i diskmaskin. Den kommer snabbt torka upp p g varmt vatten och få såsmåningom skorpor.